Tuesday, March 10, 2009

CALUN INDIA WAKIL PKR BUKIT SELAMBAU

OLEH : JAMALUDIN MD.ISA

BUKIT SELAMBAU sekali lagi akan diwakili calun India dari PKR. Sekiranya UMNO meletakan wakil calun kalangan orang Melayu. Pastinya politik perkauman akan bergegar dalam pilihan raya kechil DUN tersebut pada 7 April akan datang. Apakah politik perkauman menjadi faktur UMNO-BN boleh menang semula dalam pilihan raya kecil Bukit Selambau nanti?

Tapi, saya percaya politik matang sekali lagi akan terjadi di Bukit Selambau. Mengimbas kembali pilihan raya kecil DUN Bukit Selambau 8 Mac 2008 lalu. Arumungan bukan mewakili Pakatan Rakyat. Sebaliknya beliau adalah calun bebas. Tanpa mempergunakan lambang PAS dan KeAdilan rakyat di kawasan tersebut memperlihatkan satu corak politik yang sungguh matang apabila mereka menolak calun UMNO-BN. Apa yang berlaku di Bukit Selambau para pengundi di kawasan tersebut tetap menolak UMNO-BN. Justeru itu saya yakin Pakatan Rakyat sekali lagi manpu menumpaskan UMNO-BN di Bukit Selambau dalam pilihan raya kecil akan datang.

Saya percaya dengan ketajaman UMNO memainkan isu perkauman dalam politik Malaysia hari ini ia akan mempercepatkan lagi proses kejatuhan mereka. Percayalah semua rakyat Malaysia tiada kira Melayu, Cina, India dan lain-lain sudah muak dengan politik perkauman yang sering dibangkitkan oleh UMNO dan rakan kerabatnya dalam BN. Politik perkauman bukanya eset yang boleh menjaminkan UMNO-BN untuk terus berdaulat di negara ini. Kalaulah UMNO-BN masih mahu mempertahankan ‘survival politik’ mereka hari ini jangan lagi menjuarai politik perkauman.

Politik Malaysia masakini memperlihatkan kepada kita betapa orang-orang Cina dan India sudah mulai tiada takut dan gusar lagi dengan PAS. Kalau suatu ketika dahulu undi orang-orang Cina dan India terlalu amat mahal harganya untuk diberikan kepada PAS. Tetapi, dewasa ini baik orang Cina mahupun India mereka sudah tiada takut lagi untuk bersama-sama dengan PAS dan Pakatan Rakyat. Inilah faktur yang akan terjadi lagi di Bukit Selambau.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad amat takut sekali apabila PAS bekerjasama dengan DAP. Dengan terbentuknya permaufakatan PAS, DAP dan KeAdilan maka bermulalah detik-detik pecahnya tembok menopoli yang dimiliki UMNO-BN. Situasi inilah yang saya lihat akan berlaku sekali lagi di Bukit Selambau. Harapan UMNO-BN untuk menang di DUN tersebut amat tipis sekali, walaupun Bukit Selambau selama ini merupakan kubu terkuat UMNO-BN yang sukar ditembusi. Tetapi, dewasa ini tiada harapan lagi bagi UMNO-BN untuk mempertahankan kemenangan politik mereka di situ sejak bermula pilihan raya pertama hinggalah jatuhnya Bukit Selambau pasca 8 Mac 2008. Tarikh 7 April kita akan dipertontonkan sekali lagi Bukit Selambau akan mengajar UMNO-BN betapa peritnya erti kekalahan yang tiada pernah mereka alami. Saya yakin dan optimis ekoran daripada perubahan rakyat hari ini yang lebih memihak kepada Pakatan Rakyat.

No comments: