Friday, January 22, 2010

IR KHALID DAN DR HASSAN MUNGKIN DISINGKIR DARI PAS-KEPUTUSAN JAWATANKUASA DISPLIN MENANTI 29 JAN 2010OLEH : JAMALUDIN MD.ISA
Penulis Bebas

JAWATANKUASA displin parti yang bermesyuarat hari ini memutuskan tarikh 29 Jan 2010 akan mengumumkan bakal nasib kedua-dua tokoh PAS Ir Khalid Samad ahli Parlimen Shah Alam dan Datuk Dr Hassan Mohamad Ali exco kerajaan Pakatan Rakyat negeri Selangor bakal menghadapi tindakan setelah dikatakan kedua-duanya dihadapkan ke tribunal jawatankuasa tata tertib dan displin parti dalam PAS.

Kita berdoa agar kedua-dua mereka tetap konsisten dan istiqamah dengan PAS sekalipun apa yang akan mereka tempuhi selepas ini. Ir Khalid antara sesatu aktivis muda PAS ketiga menu ntut di luar negara. Beliau antara sesatunya anak muda dari keluarga Datuk Shahril yang tidak memilih UMNO tetapi bersama dengan PAS waktu kepimpinan Almarhum Datuk Fadzil Noor. Ir Khalid mendahului Dr Hassan turut aktif dalam PAS di awal tahun 1980an.

Sementara Dr Hassan sebelum menyertai PAS di awal tahun 1990an beliau antara sesatunya pakar motivasi dan pernah berkhidmat dalam BTN(Biro Tata Negara). Dikatakan faktur Dr Harun Din dan almarhum Datuk Fadzil menjadi daya tarikan utama Dr Hassan menyertai PAS.

Kalaulah mereka diboktikan bersalah oleh jawatankuasa tata tertib yang diketuai oleh Tuan Ibrahim Tuan Man, kita mengharapkan hukuman terhadap kedua-dua aktivis PAS itu tidak sampai ke peringkat penyingkiran dan pemecatan daripada parti. Mengelak dari tidak menjatuhkan hukuman adalah lebih mulia dan baik daripada menjatuhkan hukuman tetapi tidak tepat dan benar. Asas ini harus diambil kira oleh jawatankuasa displin PAS sebelum menghukum Ir Khalid dan Dr Hassan Ali. Kehilangan mereka adalah satu kerugian yang amat besar terhadap PAS. Khalid dan Hassan tetap nostalgia dengan PAS.

No comments: