Friday, April 9, 2010

HULU SELANGOR-UMNO-BN PASTI TEWAS SEKALI LAGI???


OLEH : JAMALUDIN MD.ISA(Penulis Bebas)
jamalmd09@yahoo.com

TUHAN mentakdirkan sekali lagi pilihan raya kecil di Hulu Selangor pada 25 April 2010 akan datang, walaupun saya percaya UMNO kebelakangan ini tiada bagitu gemar dengan pilihan raya. Sekali pun mereka kurang berminat . Tetapi, siri-siri rentetan pilihan raya kecil terus berlaku dan terjadi di negara ini. Kalau dahulu mereka menuduh bahawa PKR sengaja merancang agar pilihan raya kecil berterusan hingga ke pilihan raya umum. Kita masih ingat apabila mereka baikot tiada menyertai pilihan raya kecil Penanti, kerana dituduh sebagai rencana PKR bagi menghidupkan mood rakyat supaya terus menyokong Pakatan Rakyat.

Pada 25 April nanti kita akan lihat apa yang akan terjadi di Hulu Selangor. Menteri-Menteri UMNO sudah mula bercakap besar. Mereka yakin akan merampas Hulu Selangor. Kerana dikatakan mood rakyat sudah pulih ekoran sebelum ini mereka menang di Bagan Pinang. Saya kira ini ukuran mereka lebih-lebih lagi Hulu Selangor PKR menang dengan mojorit kecil 198 undi. Atas faktor ini UMNO fikir lebih mudah mereka dapat menawan kembali Parlimen tersebut menjelang 25 April ini.

Saya dalam tulisan ini mengharapkan UMNO jangan bercakap besar. Sekalipun mojoriti undi yang dimenangi oleh PKR dalam pilihan raya umum 2008 kecil, tetapi belum tentu Hulu Selangor akan jadi macam Bagan Pinang? Macam mana kalau trend Kuala Terangganu terjadi di Hulu Selangor? Kalau di Kuala Terangganu UMNO menang 2,000 lebih dalam pilihan raya 2008, namun dalam pilihan raya kecil PAS menang lebih besar di Parlimen tersebut. Faktor ini merupakan pengelaman yang lebih menguntungkan Pakatan rakyat. Dan saya percaya mood pengundi di Hulu Selangor ada pengaruh trend pengundi di Kuala Terengganu, sebab itu kita harap UMNO jangan lagi berkokok besar? Takut nanti akan menempah malu. Politik selepas pilihan raya umum 2008 masih memihak kepada Pakatan Rakyat. Lebih-lebih lagi UMNO masih belum pulih. Ditambah dengan faktor Anwar Ibrahim menjadi misteri politik UMNO hari ini dan akan datang.

Saya kira apa pun strategi politik UMNO di Hulu Selangor. Pengundi di kawasan tersebut melihat Anwar Ibrahim sebagai faktor penentu yang akan mereka putuskan di peti undi. Kesan politik yang di bawa oleh Anwar lebih senang di terimai oleh masyarakat pengundi bukan Melayu. Ini yang UMNO perlu berhati-hati, kemenangan UMNO selama ini kerana pengaruh kuat sokongan pengundi bukan Melayu, sebaliknya trend politik pengundi Cina dan India sudah berubah angin. Trend politik baru masyarakat Cina dan India dewasa ini amat tiada memihak kepada UMNO-BN. Swing vote saya percaya di Hulu Selangor akan memihak kepada Pakatan Rakyat.

UMNO-BN boleh mencanangkan pelbagai isu, mempergunakan bapa-bapa politik katak tetapi saya optimis ia tiada akan memukau audien di Hulu Selangor. Apa pun saya percaya pengaruh Anwar Ibrahim akan mencetuskan invorement baru di daerah Hulu Selangor bila tokoh PKR itu turun gelanggang politik demokrasi yang akan berhadapan dengan seluruh tokoh-tokoh UMNO-BN. Apa pun ramalan saya Hulu Selangor akan terus kekal menjadi milik Pakatan Rakyat. Sama-sama kita tunggu keputusan malam 25 April nanti. Apakah ramalan saya kali ini terbabas.......? Atau pun benar terjadi betapa trend politik Kuala Terengganu berlaku pula di Hulu Selangor. UMNO jangan terlalu over-confiden. Lebih-lebih lagi Timbalan Perdana Menteri selalu bercakap besar dalam siri-siri pilihan raya kecil sebelum ini.3 comments:

Anonymous said...

BETOI KE BEB ! TUHAN YG MANA SATU YANG PAS DAN PKR JUAI KA?

Anonymous said...

wei bro ramalan lo memang terbabas...

Anonymous said...

balasan Allah terhadap PR yang menghina dan mencaci org2 kampung di P94!!! Kalau kt dunia dpt tunai, akhirat tunggu saja!