Tuesday, August 31, 2010

PAS MISTI LEPASI POLITIK PERKAUMAN/AGAMA

OLEH : JAMALUDIN MD.ISA(Penulis Bebas)
jamalmd09@yahoo.com


PARTI ISLAM SE MALAYSIA(PAS) kini telah menuju kematangan politik. Kematangan politik terbaru dalam PAS mutakhir amat merisaukan UMNO. Hasil daripada permaufakatan PAS bersama dengan Pakatan Rakyat, mula memperlihatkan betapa PAS telah malangkah sekali gus berupaya merentasi kemelut perkauman dan kesempitan agama.

Detik mutakhir politik Malaysia memperlihatkan PAS maju ke depan berbanding dengan UMNO. Persoalan terbaru gagasan Islam yang dikemukan oleh PAS sudah tiada digusari lagi oleh kalangan bukan Islam di negara ini, terutama sekali DAP sudah menunjukkan perubahan sikap yang amat positif. Persoalan kontrovesi baca Kutbah Jumaat di Permatang Pauh yang memohon kesejahteraan kepada Ketua Menteri Lim Guan Eng, telah tercetus satu kemelut dan kebuntuan orang Islam selama ini yang cangkat ilmu keagamaan berpendapat doa kepada orang bukan Islam adalah satu kesalahan dan bercanggah dengan ajaran Islam. Ini antara warisan isu politik sensasi akhir-akhir ini, di mana serangan-serangan daripada UMNO mendakwa PAS sudah melakukan satu penyelewengan besar ekoran daripada doa tersebut. Jawapan sebenar Islam itu amat luas dan UMNO rupa-rupanya yang cetak ilmuan.....

Tanpa disedari kita telah banyak mendoakan kesejateraan untuk orang yang bukan Islam di negara ini baik UMNO atapun PAS, kalau orang Melayu tiada mudah lupa sebelum dan sudah ini terdapat doa doa untuk kemenangan calun bukan Islam dalam musim-musim pilihan raya turut dibaca dan diaminkan oleh para pendoa-pendoa di hari-hari penamaan calun. Justeru apa yang hendak dipolitikkan pula dengan isu dalam khutbah jumaat di Permatang Pauh oleh Ustaz Zakaria Ahmad yang disensasikan oleh UMNO, terutamanya oleh Menteri Pertahanan, Datuk Zahid Hamidi?

Malah kita terlupa juga saban hari kita mengungkap salam kepada seluruh rakyat Malaysia melalui "SALAM SATU MALAYSIA". Maknanya salam untuk keamanan dan kesejahteraan dalam ungkapan "SALAM SATU MALAYSIA" secara tiada langsung pada keseluruhannya adalah dikhususkan khas kepada seluruh orang-orang Islam dan bukan Islam di negara ini. Pada pendapat dan pandangan orang-orang UMNO apakah itu bukannya doaaaaa.... Inilah yang dimaksudkan kecetakan dan kedangkatan ilmu-ilmu keagamaan yang maha luas merentasi lautan dan benua sukar untuk kita menterjemahkannya.

Politik terbaru PAS kini dalam konteks Islam nampaknya ia mulai mudah diterima oleh kalangan bukan Islam, politik yang tiada jumud dan terbuka luas(shumul dan kamil) lengkap dan sempurna, saya fikir PAS akan lebih berjaya dalam politik masa depan berbanding dengan UMNO yang mulai bukan sahaja kehilangan sokong orang-orang Melayu sendiri, malah orang-orang bukan Islam sudah nampak keselesaan mereka bersama PAS. Inilah dilema UMNO untuk menghadapi Pakatan Rakyat dalam pilihan raya akan datang. Selamat berpuasa dan menyambut lembaran hari Raya Aidil Fitri tiada lama lagi.