Sunday, August 22, 2010

SUHU POLITIK SEMAKIN PANASOLEH : JAMALUDIN MD.ISA (Penulis Bebas)
jamalmd09@yahoo.com
Di TENGAH-TENGAH Ramadan yang shadu, tiba-tiba suhu kepanasan politik mulai bergeledak. Kali ini timbul isu Kutbah Jumaat di Pulau Pinang yang mendoakan kesejahteraan ketua Menteri kerajaan Pulau Pinang, Sdr Lim Guan Eng dan dikatakan juga ianya mengenepikan yang di Pertua Agong.

Isu ini jika dibicarakan cangkat politik,umumnya seseolah ia menodai kesucian Islam, malah juga boleh mencetuskan kemarahan umat Islam di negara ini. Malah sekaligus turut membangkitkan masalah perkauman.

Saya respon dalam tulisan ini dan bersetuju dengan bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri bahawa doa untuk orang bukan Islam bukanlah satu kesalahan dan dosa. Di sini kita memerlukan kefahaman yang mendalam terhadap isu yang dibangkitkan. Saya percaya ramai umat Islam terkerliru dengan isu ini, kerana lazimnya ia jarang-jarang berlaku. Oleh kerana orang-orang Melayu/Islam sikapnya terlalu mudah lupa. Maka isu yang amat kecil ini turut diperbesar-besarkan yang mana sekaligus memungkinkan boleh turut mencetus satu gelombang amarah umat Islam di negara ini, terutamanya dari kalangan orang-orang UMNO.

Kalau kita tiada hilang ingantan(mudah lupa)sepertimana kata Dr Mohd Asri, kita seringkali mendoakan kemenangan calun-calun bukan Islam dalam satu-satu pilihanraya, teruatama waktu-waktu dihari penamanaan calun. Apakah bezanya mendoakan kemenangan calun-calun yang bukan Islam dalam musim-musim politik pilihan raya dengan doa dalam kutbah jumaat yang memohon kesejahteraan kerajaan Lim Guan Eng. Saya kira ini bukan isu besar untuk umat Islam UMNO/PAS bertelagah.

Pokoknya UMNO/PAS hendaklah rasional, jangan mempolitikkan isu terpencil ini menjadi satu isu panas mengelegak. Saya juga bersetuju dengan Dr Mansor, Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang agar isu tersebut disiasat terlebih dahulu. Saya juga bengong dengan serangan yang dilemparkan kepada Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang tiada bersalah dalam isu tersebut yang mana sekaligus seseolah beliaulah pendurjananya.

Apa pun kita tunggu komen-komen Mufti Perak, Datuk Harusani. Boleh atau salah jika mendoakan kesejahteraan kepada orang-orang bukan Islam?

4 comments:

krulayar said...

'KIAMAT DAN KEADAANNYA'

http://www.scribd.com/doc/36025155/Surat-Kepada-Yang-DiPertuan-Agong-Dan-Mufti-Mufti

Anonymous said...

Tok sah dok pemohong la. Mana ada UMNO dok doa sebut nama calon bukan islam.di hulu selangor tak sebut nama kamalanathanpun. Yang selalu dok doa: berilah kemenangan pada BN, bukannya nama calon. Puak pas sesat ni memang pandai kona...

morange said...

Supra Shoes
Supra Skytop Shoes
Supra Vaiders Shoes
Supra Skytop Shoes Outlet
Supra Shoes for sale
skytop supra shoes
supra shoes skytop
supra shoes online
supra shoes for cheap
where can i find supra shoes
where can i get supra shoes
where to get supra shoes
where to find supra shoes
prada outlet
authentic prada
authentic prada outlet
authentic prada handbags
authentic prada online
authentic prada sale
authentic prada for sale
Cheap authentic prada
prada handbags store
prada handbags store uk

morange said...

True Religion jeans outlet
True Religion outlet
True Religion
True Religion
true religion men coat
true religion men jean clothes
chaussures pas cher
true religion men jeans
true religion mens short jeans
true religion men short T shirt
true religion womens oat
true religion womens jean skirt
sac louis vuitton
true religion womens jeans
true religion womens seven jeans
true religion womens short jeans
nike free 5.0 v4 running
nike free run shoes
Sacs Louis Vuitton
jeans pas cher
true religion brand jeans outlet
true religion outlet