Wednesday, July 21, 2010

PELAN PERPADUAN-PAS JANGAN TERPERANGKAP LAGI?OLEH : JAMALUDIN MD.ISA
(Penulis Bebas)
jamalmd09@yahoo.com


SEKALIPUN PAS memperjelaskan pendirian dan sikap baik Datuk Nik Aziz, Datuk Mustafa Ali di mana PAS tiada bersedia untuk berkerjasama dengan UMNO bagi membentuk perpaduan Melayu. Sebaliknya berikrar setia dan komited dengan barisan Pakatan Rakyat bagi sama-sama menumbangkan kerajaan UMNO-BN dalam PRU ke 13 akan datang.

Keputusan PAS kali ini nampak konsisten. PAS kelihatan semakin matang dan peka dengan bidak-bidak percaturan politik UMNO. Saya rasa eluk sekali PAS tunggu PRU ke 13 apabila tumbangnya UMNO-BN, situasi itu amat relevan sekali kalau UMNO mahu bersatu dan bekerjasama dengan PAS. Biar UMNO duduk di bawah PAS. Dalam situasi sekarang semua orang dapat membaca kelemahan UMNO menjadikan faktur penyebab mereka mula mahu berbaik-baik dengan PAS. Motif mereka idea permaufakatan akan memperkukuhkan semula kekuatan mereka. Sebab itu mereka beria-ria sangat mahu mengajak PAS bersama bagi membentuk idea perpaduan Melayu.

Saya fikir PAS tiada memperolihi apa-apa kentungan jika menerima pelawaan UMNO itu. Kalau pemimpin-pemimpin PAS celupar seperti sebelum ini dan menyahut saranan UMNO , percayalah bahtera PAS juga yang akhirnya bercemperana. Saya optimis sekali sekiranya UMNO kuat dan mendapat sokongan daripada kaum Cina dan India. PAS jangan bermimpi pemimpin-pemimpin UMNO akan mengajak mereka untuk berbincangan bagi mencari perpaduan Melayu di negara ini. Kalau boleh UMNO mahu kuburkan PAS di negara ini tanpa nisannya. Inilah peringatan saya kepada pemimpin PAS berkali-kali, agar mereka selepas ini dalam situasi apa sekalipun tiada harus terperangkap lagi dalam kemelut politik UMNO.

Memerangkap PAS bersama idea perpaduan Melayu yang dilaung-laungkan itu sekiranya berjaya bermakna PAS sudah memberi point kemenangan awal kepada UMNO dalam usaha mereka untuk memperkukuhkan semula bahtera yang hampir tenggelam di lautan dalam di PRU ke 12 yang lalu.

Apa yang saya lihat mutakhir ini PAS tidak berjaya dipintas oleh UMNO lagi. Bahasa Nik Aziz "KEMARUK UMNO" memberi satu kesan positif cukup kuat terpahat di hati orang-orang PAS, agar tiada mudah termakan dengan bujukan UMNO. Teringat juga saya kenyataan bekas Naib Persiden PAS, Datuk Husam Musa, PAS boleh bekerjsama sama dengan UMNO tetapi bukan hari ini, sebaik-baiknya tunggu selepas pilihanraya ke -13, apabila UMNO sudah tiada berkuasa lagi bolehlah bentuk kerjasama dengan UMNO. Supaya UMNO duduk di bawah payung PAS.